Babyspeelgoed, welke eisen heeft het?
/
/
Babyspeelgoed, welke eisen heeft het?

Babyspeelgoed, welke eisen heeft het?

Spelen is belangrijk voor jouw baby omdat hij zijn motoriek en hersenen ontwikkelt. Daarnaast leert hij imiteren en groeit zijn zelfvertrouwen. Speelgoed moet dus niet alleen leuk en leerzaam zijn, maar het moet ook nog eens aan de strengste veiligheidseisen voldoen. Hiervoor staat de CE-markering.

Wat is de CE-markering?

Met de CE-markering laat de fabrikant weten dat het babyspeelgoed aan de strengste veiligheidseisen voldoet. Deze markering moet op het speelgoed zelf, het label, het etiket en de verpakking staan. Koop nooit speelgoed dat deze markering niet heeft.

Leeftijdsaanduiding

Daarnaast moet babyspeelgoed een leeftijdsaanduiding bevatten. Op de verpakking staat voor welke leeftijdscategorie het speelgoed geschikt is. Er zijn twee hoofdcategorieën, namelijk speelgoed voor kinderen onder en boven de 3 jaar. Verder wordt het speelgoed gecategoriseerd in 0 tot 1 maand, 1 tot 2 maanden, 3 tot 6 maanden enzovoorts. Zo weet je precies welk speelgoed veilig is voor jouw baby en wat bij zijn ontwikkelingsfase past.

Controleer het speelgoed

Als je hebt gecheckt op de CE-markering en de leeftijdsaanduiding in acht hebt genomen is het belangrijk dat je het speelgoed zelf ook nog even controleert. Als speelgoed onverhoopt beschadigd is kan jouw baby er al schadelijke gevolgen van ondervinden. Controleer of er niet alsnog losse, kleine onderdelen aan het speelgoed zitten. Ontdek je iets wat niet zo hoort, ga er dan mee terug naar de winkel. Let erop dat het speelgoed niet makkelijk kan breken, geen loszittende oogjes heeft en geen koorden of kettingen bevat. De kans op verstikking, verwurging of andere verwondingen is dan erg groot.

Het geluid van het babyspeelgoed

Babyspeelgoed maakt nooit een heel hard geluid. Dit kan namelijk het gehoor van je baby schaden. Speelgoed dat voldoet aan de bovenstaande eisen mag dus ook niet te lawaaierig zijn.

Afdekking van de batterijen

Veilig babyspeelgoed heeft batterijen die in een beschermd gedeelte zitten dat wordt afgesloten met een klepje en een schroefje. Je baby kan zo niet bij de batterijen komen. Batterijen zijn gevaarlijk voor je baby en kunnen bovendien worden ingeslikt met alle nare gevolgen van dien.

Lees de gebruiksaanwijzing, instructies en waarschuwingen

Veilig babyspeelgoed moet aan alle bovenstaande eisen voldoen. Daarnaast is het belangrijk dat je zelf alle bovenstaande stappen onderneemt om het veilige speelgoed te controleren. Tenslotte raden we je nog aan om de gebruiksaanwijzing, instructies en waarschuwingen op de verpakking van het babyspeelgoed te lezen. Zo weet je hoe het speelgoed behoort w=te werken en waar je op moet letten. Houd toezicht op je baby tijdens het spelen.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.