Wat betekent het CE-teken op speelgoed?
/
/
Wat betekent het CE-teken op speelgoed?

Wat betekent het CE-teken op speelgoed?

Bij het uitzoeken van speelgoed zie je vaak het CE-markering er op staan. Dit houdt in dat het aan de wettelijke eisen voldoet wat betreft gezondheid, veiligheid en milieu. Wanneer je dus goed en veilig speelgoed wilt hebben kan je het zelf ook in de gaten houden of er een CE-markering op staat. 

Waar moet het CE-markering aan voldoen?

Wanneer er speelgoed verhandeld gaat worden binnen de Europese Unie dan moet het wel voldoen aan Europese productvoorschriften. Dit zijn de eisen die de Europese speelgoedrichtlijn hebben opgesteld. Daarom moeten distributeurs, fabrikanten en importeurs zich aan moeten houden. Het CE-markering mag dus zeker niet ontbreken. CE staat voor Conformité Européenne. Onder speelgoed verstaat men dat het geschikt is voor kinderen onder de veertien jaar. Dus ook babyspeelgoed. 

Het is wel de bedoeling dat het speelgoed wat in de handel gaat voldoet aan de veiligheidseisen van de speelgoedrichtlijn. De eisen waar het aan moet voldoen hebben een aantal eigenschappen die de volgende zijn:

  • Mechanische eigenschappen
  • Fysische eigenschappen
  • Chemische eigenschappen
  • Elektrische eigenschappen
  • Het moet ontvlambaar zijn
  • Het voldoen voor de hygiëne
  • En indien nodig de radioactiviteit van speelgoed

Wanneer aan alle product en relevante CE-markering eisen is voldaan kan het CE-markering op het speelgoed aangebracht worden. Dit geldt voor babyspeelgoed, peuterspeelgoed en veel meer speelgoed. 

Waar wordt het CE-markering aangebracht voor babyspeelgoed?

De CE-markering wordt over het algemeen altijd door de fabrikant aangebracht op het speelgoed. Het CE-markering moet duidelijk zichtbaar zijn en wordt daarom op de volgende plaatsen aangebracht. Op het speelgoed zelf zodat het daar snel te vinden is. Maar het kan ook op een etiket dat aan het speelgoed is bevestigd. Het CE-markering kan ook op de productverpakking aangebracht worden. 

Niet ieder speelgoed kan het CE-markering aangebracht worden op het speelgoed. Vaak zijn dit te kleine onderdelen of als het speelgoed uit allemaal kleine onderdelen bestaat. Dit geldt ook voor speelgoed wat in de toonbankdisplay verkocht wordt. Het CE-markering wordt bij de kleine onderdelen aangegeven worden door een soort pictogram of een andere aanduiding. Het kan natuurlijk ook gezondheid gerelateerd zijn dat het belangrijk is dat het CE-markering duidelijk te vinden is. We willen niet dat er babyspeelgoed niet aangegeven is voor welke leeftijd het bestemd is. 

Het doel van de CE-markering

Het is een tweeledig doel dat het CE-markering heeft. Binnen de lidstaten wordt de vrije handel bevorderd en de veiligheid van een product moet verhoogd worden.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.