Wat zijn de risico’s van onveilig speelgoed?
/
/
Wat zijn de risico’s van onveilig speelgoed?

Wat zijn de risico’s van onveilig speelgoed?

Voor de veiligheid is het belangrijk dat het speelgoed van jouw kind voldoet aan de strenge eisen. Het is belangrijk dat jij als ouder weet wanneer speelgoed voor jouw kind veilig is. Lees daarom altijd de verpakking van het speelgoed en kijk voor welke leeftijd het speelgoed geschikt is. Onveilig speelgoed brengt enorme risico’s met zich mee.

Verstikking door kleine onderdelen

Eén van de gevaren van onveilig babyspeelgoed is verstikking door het inslikken van kleine onderdelen. Als het speelgoed onveilig is voor jouw kind kunnen er kleine onderdelen loslaten die hij kan inslikken. Dit kan vervelende gevolgen hebben zoals verstikking.

Verstopping van de darmen

Naast het gevaar van verstikking bestaat de kans dat de darmen geblokkeerd of verstopt worden door bijvoorbeeld het inslikken van magneetjes. Als je kind meerdere magneetjes inslikt kunnen deze aan elkaar gaan zitten waardoor de darmen geblokkeerd worden. Babyspeelgoed bevat daarom nooit kleine onderdelen en magneetjes.

Verwurging door koorden

 Let goed op met speelgoed waar koorden aan zitten. Als deze koorden om de hals van je kind komen te zitten bestaat het gevaar van verwurging. Geef daarom altijd speelgoed dat goedgekeurd is voor de leeftijd van je kind en aan de veiligheidseisen voldoet.

Oogletsel door scherpe punten of projectielen

Veilig babyspeelgoed bevat geen scherpe punten. Geef je jouw kind speelgoed met scherpe punten, dan is er kans op oogletsel. Oogletsel kan ook ontstaan door pijlen uit pistooltjes. Geef deze dus nooit aan een baby.

Gehoorschade

Als speelgoed te veel geluid maakt kan dit schade aan het gehoor van je baby veroorzaken. Babyspeelgoed zal nooit te veel geluid maken. Zet indien mogelijk het geluid van speelgoed zachter of helemaal uit om ernstige gehoorschade te voorkomen.

Brandwonden door licht ontvlambaar speelgoed

Speelgoed van nylon of textiel kan licht ontvlambaar zijn. Hierdoor kan je kind brandwonden oplopen. Naast de kans op brandwonden is de kans op verstikking door de rookontwikkeling heel groot. Let daarom extra goed op met licht ontvlambaar speelgoed.

Blootstelling aan chemicaliën

Als jouw kind sabbelt aan speelgoed waar bijvoorbeeld weekmakers in zitten kan dit schadelijke gevolgen hebben. Chemische stoffen zijn heel gevaarlijk voor de gezondheid van je kind. Babyspeelgoed bevat geen chemicaliën of gevaarlijke stoffen, maar let zelfs dan altijd goed op de veiligheid van je kind.

Blootstelling aan allergenen

Speelgoed kan stoffen bevatten waar een klein kind allergisch voor kan zijn. Dit kan reacties veroorzaken bij sabbelen en zelfs bij huidcontact. Vermoed je een allergische reactie? Neem dan contact op met je huisarts en onderzoek de oorzaak hiervan.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.